Baka band

Baka band, säger du? Jajamen, säger vi!

Någonstans sent 1970-tal/tidigt 1980-tal började tillverkarna av magnetband experimentera med kemikalierna i bindningsskiktet mellan delarna på banden. Då trodde man sig ha hittat ett bra bindningsmedel, men med åren har detta medel förlorat sin kraft. Magnetskiktet, där ljudet finns, lossnar från bandens bakre del och fastnar på bandspelarnas transportdelar. Inspelningarna är då förstörda för alltid!

Det finns som tur är en tillfällig lösning på problemet, och det är att baka banden i en industriugn som håller en konstant temperatur över en längre tid. De flesta band, men inte alla, går efter bakning att spelas upp under en kortare tid innan de återgår till sitt originalskick.

Sveriges LjudmigreringsCentrum har en avancerad industriugn där stora mängder band bakas varje år. På detta sätt kan vi tillfälligt spela av banden och rädda inspelningarna åt eftervärlden!

Vi har stött på problemband från flera olika tillverkare, som t ex Ampex, Scotch och AGFA. Ampex 456 är t ex ett ökänt band som vi verkligen rekommenderar en bakning på innan digitalisering. Det är svårt att sätta exakt tidsperiod men vi har t om tvingats baka band som är gjorda på mitten av 1990-talet.

Så här kollar vi banden:

  • Först och främst en visuell kontroll. Det går ofta lätt att se om någon har försökt spela upp ett band som är i behov av bakning.
  • Vi känner även på banden med fingrar och med tops. Band som behöver bakas känns annorlunda och kan svärta ner en tops redan nu.
  • Om vi fortfarande är tveksamma lägger vi på bandet och spelar upp det en kort bit. Sedan kollas bandspelarens transportdelar av och om det finns smuts där går bandet direkt till bakning

Vi måste även poängtera att det absolut inte är alla band som behöver bakas. Även under den "farliga" tidsperioden är det många band som kan spelas upp utan problem.

OBS! Vid digitalisering hos oss är bakningen kostnadsfri!

Priser:

 Bakning av 1-10 band
 100 kr per band
     
 Bakning av fler än 10 band
 80 kr per band
     

 

Priser inklusive moms.

Kontaktformulär Baka band